Jonge paddenstoeltelers enthousiast over nieuwe vakopleiding

In september 2023 is een nieuwe vakopleiding Paddenstoelenteelt van start gegaan voor werkgevers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO en LLTB en voor hun werknemers. ‘Hiermee komen we tegemoet aan de behoefte van leden’, zegt Robert Veenstra, projectleider Arbeid en Werkgeverschap bij LTO Noord.

Ko Hooijmans, lid Vakgroep Paddenstoelenteelt bij LTO Nederland, schetst dat het aantal paddenstoelenbedrijven is afgenomen van 500 in het jaar 2000 tot ongeveer 80 nu. Veenstra vult aan dat de overblijvende bedrijven groter zijn en meer medewerkers tellen.

Deze ondernemers hebben behoefte aan meer inhoudelijke kennis. Dat bleek uit kantinebijeenkomsten met werkgevers die begin 2022 vanuit de Vakgroep Paddenstoelenteelt zijn gehouden. Uit verder overleg is de opleiding voortgekomen die zowel werkgevers als de vakbonden CNV en FNV ondersteunen. ‘Hiermee voorkomen we verder gebrek aan kennis en kunde in de sector’, zegt Hooijmans.

Vaktechnische teelt

De eerste module gaat over de vaktechnische teelt, de tweede over ondernemerschap & werkgeverschap. Daarnaast is er nog een losstaande module over composteren, waarvoor de inschrijving nog niet is begonnen. De eerste module is in september van start gegaan met vijftien deelnemers. ‘Dat is vanwege de groepsdynamiek ook het maximum’, zegt Veenstra.

‘De behoefte bij ondernemers is er. We hebben al vier aanmeldingen voor de volgende module 1.’ Voor de tweede module hebben zich ook al elf deelnemers gemeld.

Werkgevers die premie afdragen aan het fonds Colland Arbeidsmarkt kunnen aanspraak maken op subsidie voor de kosten van de opleiding. Een van de deelnemers aan de eerste module is Iris Veeke, directeur en mede-eigenaar van Veeke Paddenstoelen in het Brabantse Standdaarbuiten met witte en bruine champignons, shiitake en oesterzwammen in het assortiment.

Zij vertelt dat ze veel leert van haar vader, die meer dan dertig jaar ervaring heeft. ‘Maar de echte teeltkennis mis ik, zeker de details. Bijvoorbeeld wat de voordelen zijn van lang of kort stro of wat je moet doen als het buiten kouder wordt.’ Een voordeel vindt Veeke ook dat ze met de andere cursisten kan sparren en ervaringen kan uitwisselen.

Sparren met cursisten
Hooijmans is blij met het grote aantal jonge deelnemers. ‘Ik merk dat bedrijfsopvolgers razend enthousiast zijn om in de voetsporen van hun ouders te treden. Met deze opleiding kunnen we de kennis en kunde over de paddenstoelenteelt naar een hoger niveau brengen en kunnen wij ook in de toekomst onze sporen nalaten.’ Veeke vult aan: ‘Inderdaad, onze teeltkennis en vakmanschap schieten als paddenstoelen uit de grond!’

Wil je meer weten over deze opleiding of de inzet op het thema Onderwijs door LTO Noord? Neem dan contact op met Robert Veenstra via rveenstra@ltonoord.nl.