Webinar Loopbaancheck op 21 november: Voordelen voor werkgever en werknemer

Op dinsdag 21 november organiseerde Colland Arbeidsmarkt, in samenwerking met sociale partners CNV Vakmensen, COBK, FNV Agrarisch Groen, LLTB, LTO Nederland, LTO Noord, POV en ZLTO, een informatief webinar over de waardevolle loopbaancheck in de Dierhouderij. Het doel was om zowel werkgevers als medewerkers bewust te maken van de voordelen die deze check kan opleveren. Ruim 100 werkgevers en werknemers hadden zich aangemeld.

Het webinar bood inzicht in de ontwikkelingen binnen de sector, het belang van loopbaanontwikkeling en hoe de loopbaancheck kan bijdragen aan de persoonlijke en professionele groei van zowel medewerkers als bedrijven. De sprekers, waaronder Erik Honkoop (bestuurder CNV Vakmensen), Ria Wilzing (Projectleider LTO Noord), Marieke Wilting (werknemer Boerderij Köning) en Lisette Budding (Loopbaancoach SWA HR Diensten), deelden hun kennis, expertise en ervaringen.

Meegroeien met de ontwikkelingen
De Dierhouderij staat bol van uitdagingen, waaronder arbeidsmarktkrapte, stikstofproblematiek en technologische vooruitgang. Ria Wilzing benadrukte tijdens het webinar dat het essentieel is voor medewerkers om mee te groeien met deze veranderingen. Uitbreiding van taken en het aanleren van nieuwe vaardigheden zijn cruciaal om waardevol te blijven binnen de sector. “Door te blijven leren en jezelf te ontwikkelen, vergroot je niet alleen je waarde voor werkgevers, maar creëer je ook kansen voor persoonlijke en professionele groei. Dit resulteert in meer werkplezier en betrokkenheid bij de werknemer. De loopbaancheck en de scholingsvoucher kan hierbij helpen,” aldus Wilzing. Ze benadrukte verder dat investeren in medewerkers niet alleen gunstig is voor werknemers zelf, maar ook voor werkgevers, omdat het de kans vergroot dat medewerkers met plezier op het bedrijf blijven werken.

Initiatief vanuit de werkgever
Marieke Wilting, werkzaam bij Kaasboerderij Köning, deelde haar persoonlijke ervaring met de scholingsvoucher. Jaarlijks voert zij een evaluatiegesprek met haar werkgever, waarbij de focus ligt op zowel terugblikken als vooruitkijken. Haar werkgever stimuleerde haar om gebruik te maken van de scholingsvoucher om bewust te blijven van haar positie op de arbeidsmarkt en deze te verstevigen met het oog op de toekomst. “Ik heb uiteindelijk een cursus ambachtelijk broodbakken gevolgd. De aanvraag via de website van Colland Arbeidsmarkt verliep eenvoudig. Het volgen van de cursus gaf mij nieuwe energie voor zowel mijn werk als privéleven. Het heeft mijn horizon verbreed en ik heb meer uit mezelf gehaald,” deelde Wilting. Ze benadrukte dat het aanvragen van een loopbaancheck of scholingsvoucher niet betekent dat je ontevreden bent met je huidige werk, maar eerder de kans biedt om iets nieuws te leren en enthousiast te worden over nieuwe uitdagingen.

De universele waarde van de loopbaancheck
De loopbaancheck blijkt waardevol voor iedereen, ongeacht functie, leeftijd, achtergrond en of je tevreden bent met je huidige functie of niet. Situaties zoals reorganisaties, baanverlies, automatisering of veranderingen in de privésfeer kunnen onbewust invloed hebben op zowel het werk als het persoonlijke leven. Tijdens de loopbaancheck begeleidt een loopbaancoach medewerkers om dieper in te gaan op deze aspecten, waardoor zij keuzes kunnen maken die echt bij hen passen. Lisette Budding: “Iedereen heeft de mogelijkheid om een loopbaancheck aan te vragen, en de uitkomsten kunnen variëren van het afwisselen of uitdagender maken van taken tot het volgen van cursussen of opleidingen waar je weer de scholingsvoucher voor kunt inzetten. De voordelen reiken verder dan alleen de werknemer; ook werkgevers plukken de vruchten van betrokken, gemotiveerde medewerkers. De loopbaancheck fungeert als een instrument voor groei, persoonlijk als vakinhoudelijk, waar zowel werknemers als werkgevers van profiteren.”

Klik hier om het webinar terug te kijken

Over de loopbaancheck Dierhouderij
De loopbaancheck is gratis voor alle medewerkers in de sector Dierhouderij. Ook als je goed op je plek zit, is de loopbaancheck een handig hulmiddel. Je krijgt een persoonlijk actieplan met praktische tips om meer uit jezelf en uit je werk te halen. Zo blijf je gemotiveerd en met veel plezier aan het werk. Klik hier voor meer informatie.

Met een scholingsvoucher krijg je per 1 januari a.s. een financiële vergoeding van € 2.000[1] voor een cursus of opleiding die je naast je werk wilt volgen. Klik hier voor meer informatie over de scholingsvoucher.

Over Colland Arbeidsmarkt
De loopbaancheck en de scholingsvoucher worden mogelijk gemaakt door het fonds Colland Arbeidsmarkt in samenwerking met sociale partners in de Dierhouderij. Colland Arbeidsmarkt is het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector Agrarisch en Groen. Het fonds draagt bij aan thema’s zoals duurzame inzetbaarheid, imago & instroom en veiligheid & gezondheid

[1] In 2023 bedraagt de hoogte van de scholingsvoucher € 1.500,-