Nieuws

Overbruggingsfonds (OBF) per 1 januari 2023 opgeheven

Het Overbruggingsfonds heeft in de afgelopen jaren vele werkgevers financieel kunnen ondersteunen bij de gevolgen van onwerkbaar weer. Hierbij hebben vele werknemers gebruik gemaakt van de subsidie vanuit het Overbruggingsfonds. Het bestuur van het Overbruggingsfonds heeft het besluit genomen om het fonds per 1 januari 2023 op te heffen. Alle werkgevers kunnen vanaf dan terecht bij het UWV.

Waarom wordt het Overbruggingsfonds opgeheven?

Sinds 2017 worden er geen nieuwe deelnemers toegelaten en is de regeling enkel bruikbaar voor bestaande deelnemers. Het gevolg is dat het aantal bestaande deelnemers steeds verder is gedaald en dat de uitvoeringskosten in verhouding zijn gestegen. Daarnaast kunnen werkgevers sinds 2020 gebruik maken van de landelijke onwerkbaar weer regeling uitgevoerd door het UWV. Reglementair moeten onwerkbaar weer dagen bij het UWV worden gedeclareerd. Enkel de bij het UWV niet vergoede wachtdagen zijn declarabel bij het OBF. Door deze ontwikkelingen valt de noodzaak van het bestaan van het OBF weg en heeft het bestuur besloten het fonds op te heffen.

Tot wanneer kunt u declareren?

De laatste declaratiemogelijkheid bij het Overbruggingsfonds is van 15 november 2022 t/m 15 december 2022. U kunt dan niet eerder gedeclareerde winterdagen tot 1 april en maximaal 10 zomerdagen van 1 april tot 15 november declareren. De declaratie doet u zoals u gewend bent via CAS.

Wat u kunt doen bij onwerkbaar weer vanaf 2023

Vanaf 2023 kunt u geen onwerkbaar weer dagen meer declareren bij het Overbruggingsfonds. Hiervoor kunt u terecht bij het UWV. Klik voor meer informatie op deze link.

Vragen?

Wij hopen u met deze mail voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de klantenservice via 088 – 008 45 50 of per email info@colland-administratie.nl

Gerelateerd nieuws

Algemeen
17 november 2023

Infomeer je medewerkers over de vertrouwenspersoon

Je medewerkers kunnen op het werk te maken krijgen met agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en discriminatie. Volgens de Arbowet ben je verplicht je medewerkers hiertegen te beschermen. Hiervoor dien je als werkgever een actief beleid te voeren. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan hier een onderdeel van zijn. Als je in jouw bedrijf geen eigen vertrouwenspersoon ter beschikking hebt of de voorkeur geeft aan een externe vertrouwenspersoon, dan kun je dit via Stigas regelen. Dit is voor de medewerkers in de sector glastuinbouw, open teelten, groen grond en infra of hoveniers

Lees meer
Lees meer over Infomeer je medewerkers over de vertrouwenspersoon
Groen Grond en Infrastructuur
14 juni 2023

Positieve reacties na afloop webinar loonstrook Groen Grond en Infrastructuur

Op dinsdag 6 juni 2023 organiseerde Colland Arbeidsmarkt in samenwerking met sociale partners (CNV Vakmensen, Cumela, FNV Agrarisch Groen en Vakvereniging HZC) in de Groen Grond en Infrastructuur (GGI) een webinar over de loonstrook. De loonstrook bevat veel verschillende onderdelen met lastige woorden. Het is daarom voor werknemers soms moeilijk te begrijpen wat er precies staat. Sociale partners vinden het daarom belangrijk om werknemers hierover te informeren.

Lees meer
Lees meer over Positieve reacties na afloop webinar loonstrook Groen Grond en Infrastructuur
Bloembollengroothandel
13 juni 2023

Instroom van nieuwe medewerkers en het beter positioneren van onze sector

Op dit moment wordt druk gewerkt aan het ontwikkelen van het trainee­ ship voor een agrarische toekomst. Het traineeship moet laten zien wat de sector allemaal te bieden heeft. En moet zorgen voor een nieuwe instroom van medewerkers, op de korte en lange termijn. Wij vroegen projectleider Robert Veenstra van LTO Noord voor wie het traineeship bedoeld is en hoe het in zijn werk gaat.

Lees meer
Lees meer over Instroom van nieuwe medewerkers en het beter positioneren van onze sector