De wereld wordt complexer en de agrarische sector professionaliseert. Daarmee groeit de behoefte aan professionals en experts op allerlei gebieden. Hoe ga je daarmee om? Investeer jij al in je werknemers? En zie jij daar het belang van in?
De agrarische sector staat niet stil
De agrarische sector heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De tijd dat een ondernemer alles alleen kon is voorbij. Om alle ontwikkelingen en uitdagingen in de sector bij te benen is er kennis nodig op allerlei gebieden. Van (duurzame) teelt en logistiek, tot marketing en personeelszaken.
Edwin Zuidgeest, manager bij Kasgroeit, geeft aan dat veel bedrijven druk bezig zijn om met hun bedrijf toekomstbestendig te blijven. “Als werkgever wil je werken aan de ontwikkeling van je organisatie, en dat gaat niet zonder te werken aan de ontwikkeling van je medewerkers. Je kunt als bedrijf alleen groeien als je mensen meegroeien”.
Ander type werknemer
“Deze tijd vraagt een ander type medewerker dan vroeger”. Edwin geeft aan: “Als werkgever moet je zorgen dat je werknemers hebt die thuis zijn op het gebied van data, energie, duurzaamheid, marketing/verkoop, personeelszaken en communicatie. Daar moet je als werkgever op inspelen, bijvoorbeeld door opleidingen aan te bieden. Daarnaast is het medewerkersbestand internationaler geworden. Dat brengt vraagstukken rond taal en cultuur met zich mee.” Hoe bedrijven met deze uitdagingen omgaan, wisselt. “Sommige bedrijven hebben het goed op orde, andere bedrijven weten niet goed waar ze moeten beginnen, of voelen zich te klein om specialisten in dienst te nemen en medewerkers op te leiden.” Daarbij worden werkgevers dagelijks geconfronteerd met uitdagingen. “Als er een probleem is in de productie, gaat dat voor. Door de waan van de dag vinden werkgevers niet altijd tijd om een visie te ontwikkelen op werkgeverschap. Laat staan tot acties te komen.”
Volgens Edwin begint het ontwikkelen van werknemers bij de ‘intrinsieke motivatie’ van de werkgever. “De werkgever moet zelf de drive hebben om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van zijn werknemers.” Voor werkgevers is de opbrengst hiervan niet altijd direct duidelijk. “Als je in de productie één parameter verandert, zie je vaak direct resultaat. Investeren in personeel werkt minder direct. Het is wel zo dat bij organisaties waarbinnen ruimte is om te leren en ontwikkelen, werknemers zich gehoord en gezien voelen. Als de werkomgeving veilig om aan te geven wat zij nodig hebben om te kunnen presteren, zal de productiviteit vaak hoger en de resultaten beter zijn. Daarbij is het ziekteverzuim vaak lager als medewerkers tevreden zijn.” Soms zijn werkgevers terughoudend om te investeren in hun personeel uit angst ze daarna te verliezen aan een andere werkgever. “Dat snap ik, maar als je niet in ze investeert, lopen werknemers sowieso bij je weg, naar een werkgever die dat wel doet. Bovendien: in de tijd dat hij voor je werkte, heb je wel van zijn expertise kunnen profiteren. Jij vindt vervolgens een nieuwe werknemer, die misschien bij een collega vandaan komt, en binnen jouw bedrijf nieuwe energie en inzichten brengt. Daar zit juist ook veel positiefs aan.”
Subsidieregelingen Colland Arbeidsmarkt
Het kan als een hele investering klinken om je werknemers te ontwikkelen. Colland Arbeidsmarkt biedt regelingen voor scholing, ontwikkeling en arbeidsmarktprojecten en ondersteunt werkgevers en werknemers bij uiteenlopende thema’s door middel van subsidieregelingen. Op deze manier willen wij de drempel zo laag mogelijk maken om de eerste stap te zetten richting de ontwikkeling van werknemers.
Klik hier voor het overzicht van subsidieregelingen